Klootschieten op de Oude Buisse Heide

oude buisse heide

Laat je verrassen door de rijke historie van dit indrukwekkende landgoed. De Oude Buisse Heide ligt in de gemeente Zundert, tussen Achtmaal en Schijf. Het is een typisch cultuurlandschap. Vincent van Gogh haalde zijn inspiratie uit de omgeving van de Oude Buisse Heide. Het is een heerlijk gebied om te wandelen door oude bossen en langs weilanden, akkers, vennen en boerderijen.

Schrijfster en politica Henriette Roland Holst schonk de Oude Buisse Heide in 1945 aan Natuurmonumenten. Samen met haar man Richard Roland Holst, beeldend kunstenaar, verbleef ze hier in de zomermaanden om inspiratie op te doen. Henriette schreef de meeste van haar dichtbundels, biografieën en politieke boeken in dit gebied. Ze omschreef de plek met de woorden “zoo lieflijk, vredig en idyllisch bekoorlijk, dat elk mensch, die daar komt, door haar stilte, blije harmonie getroffen wordt.” Tot op de dag van vandaag is het landgoed een inspiratiebron voor veel mensen.

De Turfvaart

In 1618 werd de langste watergang gegraven, de Turfvaart. Toen de turf in de loop van de tijd verdween, begonnen bewoners met landbouw en gingen er wonen. In deze tijd ontstonden de landgoederen Wallsteijn, De Moeren en de kern van de Oude Buisse Heide. Ze werden aangelegd op de drogere, zandige gronden. De Oude Buisse Heide is een van de grootste deelgebieden. De heide bestaat uit 200 hectare aan park- en stinzenbossen en landgoederenbossen met oude lanen. Op de Oude Buisse Heide zie je overal restanten van de turfgeschiedenis. Zo zie je de turfvaarten: lange, rechte kanalen waarin boten voeren om de brandstof in dorpen en steden af te leveren. Alle slootjes en vennen die je hier ziet, zijn tijdens eeuwen van turfafgravingen ontstaan.

Wandelgebied Oude Buisse Heide

De Oude Buisse Heide vormt samen met de Wallsteijn, De Reten en De Moeren een prachtig wandelgebied. Het gebied heeft zeven wandelroutes, elk met een eigen thema. Je wandelt door oude bossen en langs weilanden, akkertjes, vennetjes, heide, houtwallen en boerderijen. De fraaie bomenlanen, theekoepels en landhuizen maken het landgoed bijzonder.

Loop je de Turfvaartroute, dan zie je dit kleinschalige landschap in zijn geheel. Volg je de speciale Gedichtenroute, dan treed je in de voetsporen van Henriette Roland Holst, schrijfster, dichteres en politica. Tijdens je wandeling kom je bijvoorbeeld langs de oude theekoepel uit 1840 waar Henriette vroeger thee dronk met haar gasten. Het uitzicht is hier prachtig! Geniet tijdens deze wandeltocht van de natuur, cultuurhistorie én van haar gedichten die je onderweg tegenkomt.

Vogelparadijs

De Oude Buisse heide is een waar vogelparadijs. Op de heide zie je bijvoorbeeld de roodborsttapuit, boomleeuwerik en boompieper. De patrijs leeft in de buurt van kruidenrijke akkertjes of grasland. In het voorjaar ben je aangewezen op je oren. Dan hoor je tijdens je wandeling een hoop zangvogels, zoals de appelvink, de zwartkop, de tuinfluiter en de wielewaal. De oude bossen zijn een luilekkerland voor allerlei spechten. Naast vogels kom je op het landgoed vlinders, libellen en meerdere soorten vleermuizen tegen.

Oude lanen

Achter de Angorahoeve op de Oude Buisse Heide staan verschillende knotbomen. Kenmerkend voor dit gebied zijn de oude lanen die door de bossen lopen. Ze zijn belangrijk voor vleermuizen die de laanstructuur gebruiken om zich te oriënteren. Je kunt hier ook zomaar een stapel dood hout zien liggen. Dieren vinden dit fantastisch. De gladde slang en hazelworm kunnen er lekker zonnen, maar ook wegkruipen om bescherming te zoeken. Ook zijn de houtstapels een fijne plaats voor vogels. Hier kunnen ze onbeperkt insecten eten. Aan de rand van de Oude Buisse Heide liggen verschillende vennen. Dit is het leefgebied van de levendbarende hagedis, de vinpootsalamander en de kleine watersalamander. Zij genieten hier heerlijk van de zon.

Bron: Natuurmonumenten

Klootschieten

De Oude Buisse Heide is een prachtig gebied om – met vrienden, familie of collega’s – te klootschieten. Klootschieten is een actief en ontspannen outdoor-spel waarbij je de kloot – onderhands – zo ver mogelijk over het parcours laat rollen. Vanaf de plaats waar de kloot blijft liggen, werpt het volgende teamlid. Het komt bij het klootschieten aan op behendigheid en spierkracht! Om het spel nog iets aantrekkelijker te maken wordt het klootschieten – desgewenst – gecombineerd met pittige vragen over Zundert (zoals vragen over Henriette Roland Holst, Vincent van Gogh, het trappistenbier Zundert en het bloemencorso) en leuke teambuilding-opdrachten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *